pátek 9. května 2014

Rýžovo-žitné houstičky pro Elišku (alergie na pšenici)



Ingredience:
100g rýžové hladké mouky
250g žitné chlebové mouky
2 lžičky sušeného droždí
1/2 lžičky soli
1 lžíce olivového oleje
250ml vody

Zaděláme těsto (smíchala jsem všechny ingredience dohromady) a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Pak pomoučenýma rukama vytvoříme bulky, které necháme ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pečeme cca 30 minut při 175°C (klasické pečení). Zkoušela jsem během pečení sáhnout jestli jsou dostatečně propečené - nesmí se vám do ní zabořit prst, jsou hotové když se udělá kůrka, kterou když zmáčknete, tak lehce pruží).

Tip: nejsou moc slané (pekla jsem pro mojí 9-ti měsíční dceru na seznamování se s pečivem), pokud máte raději slanější pečivo, tak dejte celou lžičku soli ;-)

2 komentáře:

  1. Můžu se prosím zeptat jak dlouho vydrží housky čerstvé? Zkusila bych upéct svému 10m synovi. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lenko,
      vydrží tak 1 den. Proto, když peču bezlepkové (dcerka je teď zcela na bezlepkové dietě), tak jen z poloviční dávky nebo i z třetinové dávky, případně upečené pečivo zamrazím.

      Vymazat