sobota 18. ledna 2014

Kváskový...

Protože se mě dost často někdo ptá na recept na chleba, tak ho sem tedy dám :-)


Moje kvásková Šumava

Suroviny:
380 ml vody
2-3 lžíce žitného kvásku
3 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky cukru
3 lžičky soli
360 g hladké mouky
140 g žitné chlebové mouky
75 g žitné celozrnné mouky
75 g pšeničné celozrnné mouky
1 lžíce kmínu
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí

Těsto nechám zadělat a vykynout v pekárně. Po vykynutí vyndám z pekárny a dám ještě na 30-40 minut kynout v utěrce do ošatky. Troubu předehřeju na 250°C (na dno dám misku z varného skla naplněnou vodou). Důležité je nechat si v troubě roztopit i plech, na kterém budeme chleba péct. Jakmile mám těsto nakynuté (dloubnu do něj prstem, když se vrací už velmi pomalu, tak je připravené k pečení), tak ho vyklopím z ošatky na plech a 10 minut peču na nejvyšší teplotu (ne na horkovzduch, ale klasické pečení horem-dolem), pak ztlumím na cca 230°C a peču tak 30-40 minut. Jakmile je upečeno (poklepu na bochník a když duní, tak je už dopečený), tak bochník přendám na mřížku, aby se zespodu na plechu nezapařil. Krájím až když zchladne. Manžel občas nevydrží čekat a zakrojí ještě teplý :-D

Kvásek si dělám podle tohoto receptu.

Žádné komentáře:

Okomentovat