pátek 27. prosince 2013

Vánoce jsou za námi...

Pár fotek z našich Vánoc :-)

Na konci článku najdete recepty ;-)


 Vojtík vykrajuje perníčky :-) Recept najdete zde.

 Vosí hnízda - pro našeho malého alergika :-)
 Vánočka bez BKM a mandlí 
 Bramborový salát bez vajec a majonézy
 Elí má novou nejlepší kámošku - usínáčka Ovečku :-D
 Večerní pohoda s kávičkou a sklenkou vína Dalibor z vinařství U kapličky :-)

Recept na vosí hnízda
16 dkg špaldových sušenek Alnatura (dlouhé, v modrém sáčku)
16 dkg práškového cukru (příště vynechám, vosí hnízda byla strašně moc sladká)
6 dkg Alsanu
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa (já nedala vůbec, Vojta kakao nesmí)
3 lžíce reisdrinku z DMka
Jako základnu pod vosí hnízda jsem použila kolečka z upečeného lineckého těsta.

náplň:
7 dkg práškového cukru
8 dkg Alsanu
1 vanilkový pudink uvařený ve 1/4 litru reisdrinku
trochu rumu

Sušenky rozdrtíme do skoro hladka :-) Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hutné těsto, které dáme zabalené v potravinářské fólii nebo v mikrotenovém sáčku odpočinout nejlépe přes noc do chladničky.
Náplň připravíme z uvařeného pudinku, změklého Alsanu a ostatních ingrediencí. Vyšlehala jsem to ručním mixérem ;-) Druhý den už jen pomocí formičky, kterou si pečlivě vysypáváme práškovým cukrem (bez něj nepůjdou vosí hnízda vyklepnout ven) tvoříme nejdříve z těsta hnízda a pak je plníme náplní a přitlačíme na kolečka upečená z lineckého těsta.


Recept na bramborový salát bez vajec a majonézy
brambory (nejlepší jsou Keřkovské rohlíčky)
mrkev
petržel
hrášek
kukuřice
celer
Místo výše uvedené čerstvé zeleniny můžete použít i sterilovanou ze skleničky, kterou slijete a lák pak použiteje na zálivku ;-)
párky (frankfurtské od firmy Ponnath - neobsahuje alergeny a má tuším 90% masa)
kyselé okurky - domácí zavařené jsou nejlepší :-)
lák z okurek
olivový olej
sůl
pepř

Postup:
Brambory si uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na kostičky nebo protlačíme přes takové to drátěné "udělátko" :-D Čerstvou zeleninu uvaříme v celku na páře, ale dbáme na to, aby nebyla úplně do měkka. Pokud budeme dávat sterilovanou zeleninu ze skleničky, tak pouze slijeme nálev do misky a necháme si ho pro další využití na zálivku ;-)
Takže v míse máme vařené a nakrájené brambory plus zeleninu nakrájenou na kostičky a přidáme i nadrobno nakrájené kyselé okurky. Nakrájíme si párky na podobně velké kostky nebo jak to máte rádi. Teď přichází čas na zálivku, která nahradí majonézu. Použijeme buď lák z okurek nebo nálev ze sterilované zeleniny a do něj přidáme trochu olivového oleje. Dobře promícháme, aby se obě složky pokud možno spojily. Ono se to sice moc nepovede, ale je nutné to pak rychle přilít do mísy se salátem a ten dobře promíchat. Pak už jen dochutíme solí a pepřem podle své chuti :-)
Salát je dobré nechat 1 den odležet, pak je naprosto vynikající ;-)


Recept na vánočku bez BKM a mandlí
200 ml reisdrinku z DMka
2 lžíce kukuřičného škrobu
200g Alsanu
100g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 lžíce kandované citronové kůry
500 g polohrubé mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
60g rozinek
hladká mouka na pomoučení válu

Těsto jsem nechala umíchat a vykynout v domácí pekárně. Bylo takové hodně mastné, takže jsem během válení "hadů" na vánočku ještě vydatně podsypávala hladkou moukou. Z "hadů" pak umotáte vánočku a necháte jí ještě cca půl hodiny kynout na plechu pod utěrkou. Pokud budete péct "patrovou" a ne jen nějaký jednoduchý copánek, tak je dobré si vánočku zajistit párátky nebo špejlemi, aby se nerozjela do stran.
Pečeme nejdřív cca 5 minut na 180°C, pak stáhneme troubu na nějakých 165°C a hlídáme, aby byla dozlatova. Necháme vychladnout, pocukrujeme a pak zabalíme do alobalu a strčíme na min. 24 hodin ven na balkon nebo za okno :-) Je to taková ta hutná, ale na jazyku rozplývající se vánočka :-)
Kdo má rád a může mandle, tak si před pečením posype mandlemi :-)


Recept na fíkové kuličky obalené v kokosu
1 balíček sušených fíků
instantní kaše ( bio krupička pšenično-kukuřičná od Labety)
strouhaný kokos

Fíky uvaříme ve vodě a necháme okapat. Odkrojíme stopky a pak rozmixujeme (chce to nechat takové hrubší kousky). Vznikne taková kašovitá (já tomu říkám "blemcavá") hmota, kterou si přendáme do mísy a přisypáváme instantní kaši, až z toho vznikne těsto, které se jen lehce lepí a jdou z něj udělat kuličky. Když docílíme správné konzistence, tak tvoříme z těsta kuličky, které hned obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme ztuhnout na balkon (pokud je venku chladno, tj. kolem 0°C) nebo do chladničky. Kuličky vydrží tak 5 dní, pokud jsou uchovávané v chladu.

4 komentáře: