středa 29. května 2013

Naprosto luxusní (a zdravá) bábovka bez vajec



Není to tedy přímo bábovka, těsto je takové univerzální piškotové těsto, přidáte-li např. perníkové koření, o něco málo víc mouky a namažete marmeládou, vyjde Vám z toho vynikající perník :-)


Recept jsem si vypůjčila v jedné z mých kuchařek, které mj. sbírám :-)

Na těsto potřebujeme:
230g celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
4 lžičky kypřícího prášku (Weinstein od Alnatury)
180g cukru krupice (použijeme-li hnědý třtinový, bude mít bábovka krásnou hnědou barvu)
1 vanilkový cukr
6 lžic slunečnicového oleje (já dala řepkový)
250ml vody

Postup:
Bábovkovou formu o průměru cca 20cm vymažeme (já používám Alsan) a vysypeme (dětskou krupicí). Mouku a kypřící prášek prosejeme do mísy a vmícháme slupky zbylé na sítu.
Přimícháme cukr.
Do směsi vlijeme olej, vodu a přidáme vanilkový cukr a důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do formy. Pečeme na 180°C cca 30 minut (horkovzduch).
Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto na špejli nelepí, tak máme upečeno :-)
Bábovku necháme ve formě  zchladnout a poté vyklopíme.
Můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít polevou dle vlastní chuti.
Ale i samotná chutná skvěle :-)

1 komentář: