pondělí 16. dubna 2012

Hypoalergenní recepty pro děti

Protože mi čas od času píšou maminky dětí, které trpí různými potravinovými alergiemi, zda bych jim poslala ten či onen recept. Tak jsem se rozhodla, že recepty (vlastní i "vypůjčené" a pozměněné) budu zveřejňovat. Přece jenom vypisovat každému zvlášť každý recept zabere dost času a takhle si ho bude moct přečíst hned každý :-)
Jenom bych chtěla upozornit, že např. kynutá těsta zadělávám v domácí pekárně, takže s klasickým kynutím v míse nemám zkušenosti.


1. Špaldové koláčky

(vypůjčený recept s úpravami pro HA dietu)




Suroviny:
250 ml rýžového mléka
1 lžíce kukuřičného (bramborového) škrobu
50 g oleje
50 g sádla
450 g špaldové mouky
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

náplň: brusinkový džem, špaldová mouka

drobenka:
50 g špaldové mouky
25 g Flora light
25 g cukru

nastavení pekárny: program Těsto
Po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / cca 20 minut.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Plněné buchty / dukátové buchtičky

(vypůjčený recept s úpravami pro HA dietu)




Suroviny:
250 ml vlažného rýžového mléka
80 g oleje (místo oleje můžeme dát 150g rozpuštěné Stelly na pečení - obsahuje však sójový lecitin, takže v případě alergie na sóju není vhodná)
2 lžíce kukuřičného (bramborového škrobu)
špetka soli
50 g krystalového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce citronové šťávy (nebo citronky)
strouhaná kůra z jednoho citronu (nebo 1 lžička sušené citronové kůry) - lze úplně vynechat
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: Program Těsto

Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na cca 24 ks nebo postupně odkrajujeme stejné kousky těsta, které rukama roztáhneme tak, aby se daly naplnit. Plníme náplní dle vlastní chuti (džem, podušená strouhaná jablka, jahody, pudink, povidla, maková náplní, apod).
Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala. Spojem dolů skládáme nejlépe do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a vždy každou ze všech stran pomašlujeme olejem. Neskládáme moc vedle sebe, ještě nakynou! Necháme cca 45 minut kynout pod utěrkou, pak pomašlujeme lehce olejem a dáme péct do vyhřáté trouby při 190°C / cca 20 minut.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Vánočka

(vypůjčený recept s úpravami pro HA dietu)

foto dodám později :-)

Suroviny:
200 ml rýžového mléka
3 lžíce kukuřičného (bramborového) škrobu
200 g rozpuštěné Stelly na pečení (obsahuje však sójový lecitin, takže v případě alergie na sóju není vhodná) nebo 100g oleje
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 lžičky citrónové kůry (dobrá je i pomerančová)
špetka muškátového oříšku (dávám jen na špičku nože, prostě pidi množství)
500 g polohrubé mouky (budeme-li péct v troubě, tak přisypáváme ještě mouku "dle oka" během hnětení, aby těsto nebylo řídké)
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
60 g rozinek

Nastavení pekárny: Program Základní nebo Toustový / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký

Budeme-li péct v troubě, tak zvolíme program Těsto. Pečeme v horkovzdušné troubě prvních 5 minut při 200°C, poté teplotu snížíme na 180°C. Doba pečení cca 40 minut - já hlídám vánočku až má zlatavou barvu a zkouším píchnout špejlí. Když se na špejli nic nenalepí, tak je vánočka hotová :-)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Těstoviny s cuketovou omáčkou




Suroviny:
bezvaječné těstoviny,
2 menší cukety
100g pórku (nebo pro oživení přidáme strouhanou mrkev)
2 lžíce oleje
100ml rýžového mléka
2 lžíce špaldové mouky (může být i obyčejná hladká mouka)
30ml zeleninového vývaru (používám ve vodě rozdělaný sypký od Alnatura)
tymián
česnek
sůl (není nutné přidávat pokud máme již slaný vývar)

Postup:
Oloupeme cuketu a nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme pórek a nakrájíme na slabé proužky. Mezitím si dáme vařit bezvaječné těstoviny, aby byly "al dente". Na rozpálenou pánev dáme 2 lžíce oleje a orestujeme nakrájenou cuketu s pórkem. Přidáme trošku tymiánu, prolisovaný česnek a zalijeme zeleninovým vývarem. Podusíme cca 10 minut. Ve 100ml rýžového mléka rozmícháme 2 lžíce mouky a zalijeme s ním zeleninu na pánvi. Za stálého míchání necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Poté již můžeme podávat. Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat